Onderhoud van tweedehands hoogwerker

Goed onderhoud bij een tweedehands hoogwerker is nodig om veilig te kunnen werken. Dit onderhoud bestaat uit de dagelijkse controle, periodiek preventief onderhoud en de jaarlijkse keuring. PMG Techniek is u hier graag bij van dienst, omdat wij staan voor een zeer hoge kwaliteitsstandaard van alle tweedehands hoogwerkers in ons aanbod.

Controleer de tweedehands hoogwerker voor gebruik

Werkzaamheden die op hoogte worden verricht, brengen gevaren met zich mee. Daarom is het belangrijk om de hoogwerker dagelijks aan het begin van de werkzaamheden op een aantal onderdelen te controleren. Onderstaande 7 punten zijn belangrijke onderdelen die elke keer voor de hoogwerker ingebruik wordt genomen gecontroleerd moeten worden.

  1. Beoordeel de algemene conditie van de hoogwerker. Is hij beschadigd en is deze beschadiging zo groot dat de veiligheid in gevaar kan komen? Zijn de pictogrammen nog zichtbaar én leesbaar?
  2. Controleer het olieniveau en of er geen olielekkage is bij de cilinders, slangen, aansluitpunten en onder de hoogwerker.
  3. Kijk naar het onderstel van de hoogwerker om de bandenspanning en de staat van de banden te controleren. Controleer ook het onderstel op eventuele schade.
  4. Is er genoeg brandstof aanwezig? Controleer ook het olie- en koelvloeistofniveau.
  5. Een hoogwerker werkt op een tractiebatterij en controleer voor je begint of de batterij is opgeladen en of de oplaadstekker is verwijderd.
  6. Is het werkplatform vrij van rommel en zijn alle leuningen, knieschotten en voetstootlijsten aanwezig?
  7. Test de werking van de schakelaars, drukknoppen en de parkeerrem. Controleer ook of de noodprocedure werkt.

Periodiek preventief onderhoud

Hoe vaak er preventief onderhoud moet plaatsvinden is afhankelijk van de inzetduur, belasting en werkomstandigheden. Een hoogwerker die telkens volledig wordt belast in een vochtige omgeving heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan een hoger die telkens maar voor 70% van de capaciteit belast wordt.

Het uitgevoerde preventieve onderhoud wordt bijgehouden in een hoogwerkerboek toebehorend tot de tweedehands hoogwerker. Het onderhoud moet worden uitgevoerd volgens  de werkplaatshandboekvoorschriften. Periodiek preventief onderhoud verlaagt de kans op een storing, verlengt de levensduur van de hoogwerker en draagt bij aan het veilig werken met een hoogwerker. 

Keuring van een tweedehands hoogwerker

In de Arbowet is vastgelegd dat mobiele arbeidsmiddelen, zoals een tweedehands hoogwerker, jaarlijks door een deskundige gekeurd moeten worden. PMG Techniek is een gecertificeerd bedrijf voor de keuringen van hoogwerkers. Doordat wij ook reparaties en onderhoud uitvoeren, kunnen wij u een totaalpakket aanbieden.

Zo kunnen bij een keuring ook direct de gebreken repareren die tot afkeur kunnen leiden. Als de tweedehands hoogwerker is goedgekeurd, wordt er een keuringssticker geplaatst bij de typeplaat van de hoogwerker.

Bij PMG Techniek kunt u terecht voor controle, onderhoud en keuring van uw tweedehands hoogwerker. Wij leveren u uitstekende service en kunnen onze werkzaamheden uitvoeren op uw locatie.

Bekijk ons actuele aanbod van gebruikte hoogwerkers of neem direct contact met ons op bij eventuele vragen over het onderhoud van uw tweedehands hoogwerker.