Keuring hoogwerker: 5 redenen om exclusief te werken met gekeurde hoogwerkers

Is een keurmerk verplicht? Eén van de meeste gestelde vragen over veiligheidskeuring hoogwerkers wordt in dit artikel behandeld. Het antwoord hierop is tweeledig. In eerste instantie is een keuring voor hoogwerkers alleen verplicht indien derden en/of personeel gebruik maken van de hoogwerker. Indien de eigenaar de enige gebruiker is van de hoogwerker, dan is dit niet verplicht maar wel sterk aan te raden.

Reden 1: keuring hoogwerker vereist door de verzekeraar

Een veiligheidskeuring wordt vaak vereist door de verzekering. Indien de hoogwerker geen jaarlijkse keuring heeft gehad dan is de kans groot dat bepaalde schade niet wordt uitgekeerd. De verzekering kan dan vaak aantonen dat de hoogwerker in gebreke is en keert vervolgens geen financiële vergoeding uit.  

Reden 2: documentatie hoogwerker wettelijk verplicht

Bij een inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dient u een hoogwerkerboek te kunnen aantonen. Een hoogwerkerboek bevat alle belangrijke informatie met betrekking tot de veiligheid van de machine. Een gekwalificeerde keurmeester zal bij keuring van de hoogwerker ook kijken of het hoogwerkerboek in orde is. PMG Techniek zorgt voor een hoogwerkerboek.

Reden 3: keuring hoogwerker kost nauwelijks extra tijd

Een vaak genoemde reden om een veiligheidskeuring uit te stellen, is dat het extra tijd kost. Vaak gaat dit argument niet op. Door de keuring te combineren met andere onderhoudswerkzaamheden is een grote efficiencyslag te winnen. Dit bespaart uw organisatie tijd. Daarnaast voldoet u aan de wettelijke eisen. Het onderhoud bevat vooral zaken zoals: de staat van de accu, smering, roest, beschadigen en bandencontrole.

Reden 4: valgevaar van hoogwerkers vormt een bedrijfsrisico

Eén van de meest voorkomende arbeidsongevallen is valgevaar. Klanten van hoogwerkers zijn zeer divers. Van bouwbedrijven, installateurs, schilders, ramenwassers tot en met metaalbewerkingsbedrijven, de industrie of logistiek. Opdrachtgevers van deze klanten eisen steeds vaker dat er gewerkt wordt met veilige apparatuur. Een hoogwerker dat voldoet aan een streng veiligheidskeurmerk is dan eerder een regel dan uitzondering.

Reden 5: voorkom ernstige reputatieschade

Ongevallen met hoogwerkers komen niet zo snel voor. Sta er echter eens bij stil wat een ongeluk doet met het imago van uw organisatie. Werknemers zullen minder vertrouwen in uw bedrijf hebben. Klanten kiezen eventueel voor een andere partij. Als u in het nieuws komt vanwege een dodelijk bedrijfsongeval dan zullen stakeholders u vooral hierom herinneren. Uw imago gaat dan door het stof en het is maar de vraag of uw bedrijf de verloren reputatie en goodwill kan herstellen.

Bij PMG techniek combineren we zowel de keuring als het onderhoud van hoogwerkers. Daarnaast bieden wij een unieke tevredenheidsgarantie. Bekijk direct ons aanbod van veilige en goed onderhouden hoogwerkers.